148 vakantiewoningen met uitzicht op het water
“Van uitstraling tot kostenplaatje: alles moet kloppen”
Even ertussenuit, weg van de dagelijkse hectiek: iedereen heeft het nodig op z’n tijd. Hoe draagt architectuur ertoe bij dat gasten in recreatieparken het ultieme vakantiegevoel kunnen ervaren? We vroegen het een expert in recreatiewoningen die ook buiten werktijd graag in recreatieparken vertoeft.
“De behoefte aan rust en vrije tijd hoort wat mij betreft ook bij de primaire levensbehoeften”, zegt Mark van Westerlaak, architect en adjunct-directeur van Factor Architecten in Duiven. Hij heeft plezierige herinneringen aan recreatieparken. “Mijn vrouw heb ik ontmoet tijdens een vakantie bij Centerparcs.” Bij het architectenbureau waar hij ooit begon, werd hij gevraagd om een recreatiepark in België te ontwerpen. “Zo rolde ik erin. Ik vond het leuk en heb het daarna tot specialisme kunnen uitbouwen.”
Hij heeft gewerkt voor diverse Nederlandse vakantieparken, waaronder Landal Green Parcs, Centerparcs en Roompot.
Marina Resort Leukermeer
In 2019 klopte de familie van Wiefferen bij Factor Architecten aan. Zij wilden hun recreatiepark Vakantie & Resort Leukermeer in Well uitbreiden. “Kampeerplekken en chalets hadden ze al. Nu wilden ze 148 vakantiewoningen realiseren. Woningen aan het water: het Leukermeer is een van de USP’s van het park.” De ondernemers dachten aan een soort Scandinavische sfeer. En ze hadden haast: ze wilden de woningen snel kunnen aanbieden, zowel voor verkoop als voor verhuur.
Diversiteit
Een team van zes mensen ging hiermee aan de slag. “In een maand hadden we een compleet voorlopig ontwerp klaar. Hierin hadden we niet alleen de Scandinavische sfeer neergezet, maar ook al uitgewerkt in een aantal woningen. De familie van Wiefferen was daar zeer content mee.” Uiteindelijk werden zes verschillende woningtypes uitgewerkt, met binnen elk woningtype twee varianten. Het kleinste woningtype is een vierpersoonswoning, het grootste woningtype is geschikt voor twintig mensen. “Eenheidsworst doet afbreuk aan het vakantiegevoel. Daarom streven we altijd diversiteit na, zowel in de grootte van de woningen, als in de uitwerking ervan. Elk woningtype is vormgegeven in een duidelijke, eigen stijl. Dat zorgt voor herkenbaarheid. Daardoor vinden gasten gemakkelijk hun weg in het park.”
Genieten van privacy
Ook belangrijk: de vakantiewoningen zijn zorgvuldig gepositioneerd en staan niet in nette, saaie rijtjes. “Gasten hebben behoefte aan privacy. Dus hebben we ervoor gezorgd dat ze niet bij elkaar op het terras kunnen kijken. De woningen zijn bovendien zó geplaatst dat ze allemaal uitzicht geven op het Leukermeer, ongeacht of de woning heel dicht bij het water staat of wat verderaf. De doorzichten tussen de verschillende woningen hebben we goed gecontroleerd.”
Oog voor interieur
“We hebben niet alleen gezorgd dat elke woning optimaal in het landschap staat, maar hebben ook rekening gehouden met de oriëntatie op de zon”, vervolgt Mark. “Daar is de indeling van de woningen op afgestemd. Voor de eenvoudigere woningen hebben we een ontwerp van de indeling gemaakt, waarin is aangegeven waar de sauna, de badkamers, en de open haard komen. De woonkamers delen we altijd in: we geven aan waar mensen gaan zitten en waar de tv komt.” Alles moet kloppen. “We willen voorkomen dat je een glazen pui tot de grond hebt, waar dan later een bank voor komt te staan. Dat is gewoon zonde. Maar ik zie dat bij andere parken wel eens misgaan.” Voor de inrichting van de woningen zijn interieurarchitecten ingezet.
Duurzaam recreëren
In de recreatiebranche wordt duurzaam bouwen in rap tempo gemeengoed. Marina Resort Leukermeer is daar een treffend voorbeeld van. “Alle woningen zijn gasloos, hebben vloerverwarming en zijn voorzien van zonnepanelen waarmee 100% groene stroom wordt opgewerkt.” Voor de woningen zijn zoveel mogelijk hernieuwbare materialen gebruikt. “Materialen die lang meegaan en weinig onderhoud vragen. Zodat de woningen ook na vijftig jaar nog goed zijn.” De keuze voor kunststof kozijnen past daarbij. “Uiteraard spelen voor onze opdrachtgever ook financiële overwegingen mee. Maar de terugnamegarantie waarmee recycling van kunststof gewaarborgd is, speelt ook een rol. Daarnaast is het belangrijk dat kunststof kozijnen onderhoudsarm zijn en tegen een stootje kunnen.” Ook qua vormgeving en uitstraling zijn er voordelen. “Met kunststof profielen kun je tegenwoordig meer diepte in het kozijn creëren. Bovendien heeft kunststof een natuurlijkere uitstraling gekregen en is het voor veel vormen geschikt. Daardoor kan ik het als architect goed toepassen.” WN Kunststof Kozijnen in Dinxperlo leverde de kozijnen, met antracietgrijs (RAL 7016) aan de buitenzijde en wit (RAL 9010) aan de binnenzijde.
Project van lange adem
Toen het interview plaatsvond, waren er 100 vakantiewoningen verkocht en gebouwd. De overige 48 vakantiewoningen volgen nog. Ondertussen werken Mark en collega’s ook aan een nieuw buitenbad voor Marina Resort Leukermeer. “De woningen worden steeds in tranches vrijgegeven voor de verkoop. Wij regelen daarvoor ook de vergunningsaanvraag. Zo’n project van lange adem is in de recreatiebranche overigens heel gebruikelijk.” Wat waren tot nu toe de grootste uitdagingen? “Het goed inpassen en indelen van de woning voor twintig mensen was vrij lastig. De coronatijd was uitdagend. De prijsstijgingen van de materialen in de afgelopen waren dat ook. Dan zoeken we naar alternatieve oplossingen. Want alles moet kloppen: de uitstraling en het vakantiegevoel, maar het kostenplaatje ook. Mede dankzij onze ervaring hebben we dit goed kunnen invullen.”
Afwisseling verzekerd
Mark is niet alleen thuis in de recreatiebranche. Als eindverantwoordelijke voor de bouwkundige afdeling is hij met zijn Factor-collega’s ook betrokken bij de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed voor onderwijsorganisaties en gemeenten. “Naast centrumplannen, gemeentehuizen en schoolgebouwen kan het dan ook gaan om zwembaden, sporthallen e.d. Daarnaast werken we voor opdrachtgevers in de industrie, zoals Vitens en TenneT. Het is mooi om ook in die sectoren werkzaam te zijn.” Wat het nog mooier maakt: Factor is onderdeel van de IA Groep, een multidisciplinair ingenieurs- en architectenbureau. “Naast architectuur kunnen we ook de bouwtechniek, de constructie en de installaties verzorgen. Daardoor kunnen we totaalprojecten aanbieden en realiseren.”